İtfaiye uygunluk raporu yönetmeliğinde;
- Her türlü binada, yapılarda ya da tesis gibi açık ya da kapalı olan alanlarda yer alan işletmede alınacak yangın önleme ve söndürme tedbirleri
- Yangınının; ısı, duman, zehirleyici olan gazları ve yapılan panik sebepleriyle can ve mal güvenlikleri bakımından yol açabilecek olan tehlikeleri en aza indirebilmek açısından, bu işletmelerin tasarımı, yapımı, kullanımı ve işletim esaslarını kapsamaktadır.
- İtfaiye uygunluk raporu yönetmelik hükümleri;
- Yürürlüğe girmesi öncesinde yapı ruhsatlarının alınmış olan ve henüz yapımlarına başlanmamış olan yapılar
- Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonrasında kulanım amaçları değiştirilerek, sağlık, eğitim ya da konaklama amacı ile kullanılacak olan tesisler, tehlikeli ve yanıcı maddelerin bulundurulacak olan binalar, bina da yer alan kişilerin 200’ü geçen işletmeler
- Diğer işletmeler hakkında uygulanmaktadır.
- Karada ve suda yer alan sürekli ya da geçici olarak kullanılacak, resmi ya da özel, yer üzerinde inşaatı ve değişiklik, onarımlarını da içine alan sabit ya da hareketli olan yapılar sayılarak bu yönetmelik kullanılarak işlem yapılmaktadır.
- Korunması gerekli olan kültür varlığı olan binalar üzerinde, yangına karşı alınabilecek olan tedbirler için yapılacak tesisatlara ilişkin, Kültür koruma kurulunun da görüşü alınmaktadır. Bu yapıların asıl özelliklerini etkilemeyecek şekilde, tahliye edilmesi, yangın algıma, yangın uyarı ve söndürme sistemleri içerisinde gerekli olanlar kurulmaktadır.
- Türk silahlı kuvvetleri tarafından kullanılacak olan yapılar, bina ve tesislerin, alanların yangından korunmaları, bu yönetmelik hükümlerinin dikkate alınarak düzenlenmektedir.
Bina yangınlarına alınacak olan önlemleri inceleyen ekiplerin tamamen objektif olarak değerlendirme yapmaları oldukça önemlidir.
Önlemlerde oluşan ihmallerin doğuracağı sonuçlar hem mal hem de can güvenliği açısından ağır olmaktadır. Bu tarz sorunlara sebebiyet vermemek açısından bina incelemelerinde bu yönetmeliği dikkate almaları oldukça önemlidir.